poniedziałek, 1 grudnia 2014

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ Z KONFITURĄ ARONIOWĄ

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Poleca się ją osobom cierpiącym na niedokrwistość oraz celiakię. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest zatem dobrym lekarstwem na katar.

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, który bardzo dobrze wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Zawiera także witaminę E, odpowiedzialną za pamieć i koncentrację.

100 g ugotowanej kaszy jaglanej to około 350 kcal. Osoby odchudzające się nie powinny się jednak tym zniechęcać, ponieważ zawarty w niej krzem przyśpiesza przemianę materii.


Ja proponuję kaszę jaglaną jako deser w formie budyniu. Konfiturę z aronii można zastąpić inną, taką którą akurat macie w spiżarni. Wyśmienicie także pasuje do różnego rodzaju syropów owocowych  np. syropu malinowego.






SKŁADNIKI

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżka wiórków kokosowych
mleko kokosowe
1 banan
szczypt soli i kardamonu


WYKONANIE

Wszystkie składniki miksujemy, stopniowo dodając mleko kokosowe tak aby uzyskać masę budyniową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...