sobota, 24 stycznia 2015

CHLEB Z PRZEPISU GORDONA RAMSAYA PAIN DE MIE

PAIN DE MIE taką nazwę w rzeczywistości nosi ten chlebek pochodzenia francuskiego. Jest to skrzyżowanie brioszki ze zwykłym białym chlebem. Ma bardzo delikatny, lekko maślany miękisz i chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. 


SKŁADNIKI na 1 średni bochenek

15 g świeżych drożdży
125 ml pełnotłustego mleka o temperaturze około 20 stopni
125 g zwykłej białej mąki
160 g białej mąki chlebowej
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
20 g masła w kawałkach
2 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki zimnego mleka
semolina do posypania
olej do posmarowania


1. Rozkrusz drożdże do średniej miski i ubijaj z letnim mlekiem, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj 125 g zwykłej mąki i wymieszaj na gładką masę. Przykryj folią i postaw w ciepłym miejscu na około godzinę żeby ciasto urosło.

2. W tym czasie przesiej mąkę chlebową i sól do miski, rozetrzyj je z masłem, a potem wymieszaj z cukrem. Zrób zagłębienie w środku masy.

3. Kiedy zaczyn urośnie, wlej go do zagłębienia razem z zimnym mlekiem i zagnieć luźne ciasto. Ugniataj je energicznie przez około 5 do 10 minut na oprószonym mąką blacie lub w robocie z końcówką do zagniatania ciasta. Ciasto jest gotowe, kiedy po naciśnięciu go kciukiem pozostaje ślad.

4. Umieść ciasto w misce, przykryj folią i ustaw ciepłym miejscu na godzinę, żeby podwoiło objętość.

5. Wyłóż ciasto na czysty blat i uformuj owalny bochenek. Wierzch posyp semoliną, lekko przyciskając ją, żeby się utrzymała. Posmaruj olejem blachę do pieczenia i posyp ją semoliną. Przenieś bochenek na blachę i pozostaw na około 40 do 60 minut, aby urósł. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

6. Zimną wodą spryska blachę dookoła rosnącego chleba i od razu wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz chleb 15 do 20 minut lub do chwili, gdy stanie się złocistobrązowy i chrupiący, a przy uderzeniu w spód wydaje głuchy dźwięk. Wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę, żeby wystygł





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...