środa, 7 stycznia 2015

DOMOWE CHLEBKI SEZAMOWE

Domowe chlebki sezamowe są doskonałym dodatkiem do zupy pomidorowej oraz różnego rodzaju past np. z soczewicy czy awokado. Przygotowanie ich zajmie Wam jedynie dziesięć minut. Po upieczeniu można je przechowywać w suchym miejscu do 4 dni.


SKŁADNIKI na 10 porcji

400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ciepłej wody
10 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży w proszku
1 łyżeczka soli
4 łyżki ziaren sezamu
suszony tymianek lub oregano

PRZYGOTOWANIE

Mąkę, sól i drożdże wymieszać w misce. Wlać ciepłą wodę wraz z oliwą. Wsypać około dwóch łyżeczek suszonego oregano (można pominąć). Wyrobić ciasto tak aby powstała kula. Ciasto może się delikatnie kleić do rąk.
Ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Objętość ciasta powinna się podwoić.
Podzielić ciasto na 10 porcji i uformować placuszki, położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypać chlebki sezamem i oregano lub tymiankiem.
Włożyć do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika i piec około 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...