sobota, 24 stycznia 2015

STEK Z SCHABU Z KOŚCIĄ




SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

4 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
3 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
1 łyżeczka chili w proszku
szczypta curry

SKŁADNIKI NA MASŁO ZIOŁOWO CZOSNKOWE

100 g masła
natka pietruszki
2 ząbki czosnku

DODATKOWO
4 kotlety schabu z kością


WYKONANIE

Przygotuj marynatę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Zanurz mięso w marynacie i odstaw do lodówki na 24 godziny. Przed smażeniem kotletów przygotuj masło ziołowo czosnkowe. Wystarczy połączyć masło z czosnkiem i pietruszką. Następnie oczyść kotlety z marynaty, połóż na rozgrzanej patelni grillowej i smaż na średnim ogniu do momentu, gdy kotlety się zarumienią. Czas jest zróżnicowany w zależności od grubości kotleta. Nie można go jednak smażyć zbyt długo, gdyż może się zrobić twardy. Przed podaniem połóż na wierzch masło ziołowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...