sobota, 7 lutego 2015

NALEŚNIKI Z SYROPEM POMARAŃCZOWYM


Naleśniki z syropem pomarańczowym to idealna propozycja dla osób, które są zapracowane, ponieważ ich wykonanie jest naprawdę proste i nie zajmuje dużo czasu. A najważniejsze jest to, że są po prostu wyśmienite.

SKŁADNIKI 

CIASTO na około 8 naleśników

500 ml mleka
200 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
łyżka roztopionego masła
tarta skórka z połowy pomarańczy

SOS
szklanka soku z pomarańczy
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
2 pomarańcze

WYKONANIE

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Usmaż na rozgrzanej patelni. Następnie złóż w trójkąty.
Na patelni po naleśnikach wsyp brązowy cukier i poczekaj, aż zacznie się topić. Następnie wlej sok i szybko mieszaj do chwili, aż karmel rozpuści się w soku. Dodaj masło i podgrzewaj sos na małym ogniu, stale mieszając do uzyskania gładkiej masy. 
Do powstałego syropu włóż naleśniki. Smaż na małym ogniu około 3 minut z każdej strony. Naleśnik powinien dobrze nasiąknąć syropem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...