poniedziałek, 2 lutego 2015

SZYBKI CHLEB PSZENNY RAZOWY

Wykonanie tego chlebka nie zajmie Wam dużo czasu. Ja do ciasta dodałam otręby pszenne i orkiszowe, ale można je zastąpić ziarnami słonecznika, dyni, siemieniem lnianym, zarodkami pszennymi lub żytnimi. Chlebek po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i dość zwarty lecz puszysty miękisz.


SKŁADNIKI na 1 bochenek

1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody
15 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
0,5 szklanki otrębów orkiszowych
1/3 szklanki otrębów pszennych

WYKONANIE

Drożdże rozprowadzamy z niewielką ilością wody. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, otręby i wlewamy drożdże. Dolewamy oliwę. Następnie mieszając stopniowo dolewamy wodę. Zagniatamy około 7 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie. Formujemy z niego bochenek okrągły lub owalny. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 40 minut.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Wkładamy chlebek i szybko wlewamy 1/3 szklanki zimnej wody na spód piekarnika. Następnie szybko zamykamy drzwiczki i pieczemy przez około 45 minut. Po upieczeniu stukamy palcem w spód chlebka. Jeżeli będzie wydawał głuchy dźwięk to znaczy, że jest upieczony. Studzimy bochenek na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...