sobota, 7 lutego 2015

TRADYCYJNE BAGIETKI

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż bagietka o niezwykłym aromacie i smaku z chrupiącą skórką i wspaniałym kremowo żółtym miękiszem. Ten bagietki własnie takie są. Podczas ich wykonywania należy jednak pamiętać aby nie pominąć procesu składania, który powoduje, że zmienia się struktura i właściwości ciasta. To właśnie dzięki temu procesowi bagietki wychodzą takie aromatyczne.


SKŁADNIKI na 6 długich bagietek

900 g mąki chlebowej
3 szklanki wody
3 g drożdży instant 
3 łyżeczki soli

WYKONANIE 

Wkładamy do dzieży wszystkie składniki. Mieszamy wyłącznie na pierwszej prędkości do utworzenia się kuli z ciasta. Fermentacja wstępna zajmuje 3 godziny.    



Po upływie 20 minut składamy ciasto tak jak na zdjęciu poniżej. Po czym układamy złączeniem do dołu. Czynność ponawiamy jeszcze dwukrotnie. Zawsze po upływie 20 minut.






Gdy już zakończymy proces składania, odstawiamy ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto wyglądało tak jak na poniższym zdjęciu. 


Dzielimy bagietki na 6 równych części i formujemy tępo zakończone wałki i nadajemy im kształt bagietek. Fermentacja końcowa trwa godzinę. Następnie delikatnie nacinamy bagietki po skosie. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i naparowujemy piec, wylewając 1/3 szklanki zimnej wody na jego dno. Pieczemy w temperaturze 240 stopni około 10 do 15 minut, do momentu aż pieczywo w pełni się zarumieni.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...