sobota, 7 marca 2015

CHLEB GRYCZANY Z ZIARNAMI

Chleb gryczany ma zdecydowany i charakterystyczny smak z nutką goryczki. Mąka gryczana otrzymywana jest z nasion gryki, która posiada mnóstwo wartości odżywczych, przy niskim indeksie glikemicznym. Po dodaniu jej do pieczywa, zyskuje ono szczególne właściwości: 
- podnosi wartość odżywczą chleba
- wydłuża jego trwałość 
- chleb ma niższy indeks glikemiczny
- ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu
- takie pieczywo jest idealne dla osób zagrożonych otyłością, miażdżycą oraz diabetyków
Mąką gryczana charakteryzuje się wysoka zawartością magnezu 252 mg na 100 g, potasu 557 mg na 100 g, fosforu 337 mg na 100 g


SKŁADNIKI na 1 bochenek

400 g mąki gryczanej
600 ml przegotowanej letniej wody
100 g mąki żytniej
100 g płatek owsianych
100 g pestek słonecznika
100 g pestek dyni
100 g siemienia lnianego
50 g drożdży
1 łyżka soli

WYKONANIE

Do dzieży wsyp obie mąki i sól. Drożdże wymieszaj z wodą i wlej do mąk. Włącz mikser na pierwszą prędkość i miksuj przez około 3 minuty, do momentu połączenia składników. Następnie wsyp resztę składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość luźne. Włóż ciasto do blaszki i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut. Nagrzej piekarnik na 180 stopni i piecz chleb około 60 minut. Przed włożeniem chleba do pieca zaparuj piekarnik poprzez wylanie na jego spód około 1/4 szklanki zimnej wody. Upieczony chleb studź na kratce. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...