wtorek, 3 marca 2015

CZEKOLADOWE TRUFLE

To już kolejny przepis Anny Starmach, który według mnie jest rewelacyjny. Trufle mają głęboki, intensywnie czekoladowy smak i delikatną konsystencję. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że potrzeba tak niewiele czasu, żeby je przygotować. Trufle to doskonała alternatywa dla zakupionych naprędce supermarketowych czekoladek, zaś podarunek w postaci eleganckich, ręcznie robionych trufli może zachwycić bliską nam osobę.




SKŁADNIKI na około 20 średnich sztuk

100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 g serka mascarpone
50 g herbatników maślanych
50 g kakao

WYKONANIE

Do średniego garnuszka wlewamy do połowy wodę i zagotowujemy ją. Na garnek kładziemy szklaną bądź metalową miseczkę i wrzucamy do niej połamaną w kostkę czekoladę. Powoli mieszamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie przelewamy czekoladę do innej miski. Mieszamy około 2 minut, aż nieco wystygnie. Do przestudzonej czekolady dodajemy serek mascarpone i pokruszone herbatniki i mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników. Wkładamy miseczkę do zamrażarki na 10 minut. Następnie ze schłodzonej masy (powinna być dość klejąca) formujemy kuleczki i kolejno obtaczamy w kakao. Gotowe trufle schładzaj w lodówce przez około 2 godziny.






PODOBNE PRZEPISY
przepis na rafaello znajdziesz tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...