piątek, 27 marca 2015

DOMOWY BUDYŃ

Budyń z torebki przygotujemy w maksymalnie 10 minut. Tyle samo czasu zajmie nam przygotowanie zdrowszego, domowego budyniu. Warto pamiętać, że gotowe budynie są zwykle "ulepszone" chemicznymi składnikami. Dlatego warto przygotować budyń samodzielne, by był wolny od niezdrowych dodatków. Istotny jest także smak takiego budyniu, który jest nieporównywalnie lepszy od tego zakupionego w sklepie.


SKŁADNIKI na 4 porcje

2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
kilka kropel olejku waniliowego

WYKONANIE

Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem. Dodać obie mąki oraz pół szklanki mleka. Dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, po czym wlać do niego przyrządzoną wcześniej masę. Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i podgrzewać stale mieszając, az do uzyskania gęstego budyniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...