środa, 25 marca 2015

DOMOWY MAKARON SPAGHETTI PEŁNOZIARNISTE

Makaron pełnoziarnisty to kopalnia zdrowia. Mnóstwo ludzi uważa, że jest tuczący. Nic bardziej mylnego. Jest bardzo cenny dla osób, które są na diecie. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki któremu odczuwamy uczucie sytości przez długi czas, nie podnosi przy tym poziomu glukozy we krwi. Dostarcza organizmowi mnóstwo energii, co jest ważne dla osób, które uprawiają sport. Makaron pełnoziarnisty zawiera między innymi:

kwas foliowy - niesamowicie ważny przy podziale komórek

magnez - bardzo ważny budulec kości i zębów 

cynk - niezbędny dla funkcjonowania układu immunologicznego

fosfor - podobnie jak magnez, niezwykle ważny budulec kości i zębów

Nie pozostaje nam nic innego jak wziąć się do pracy i zrobić własny pełnoziarnisty makaron, który oprócz wyżej wymienionych właściwości jest po prostu pyszny.


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka oleju
około 1/2 szklanki ciepłej wody

WYKONANIE

Mąki wsyp na stolnicę, dodaj jajka, olej i zagniataj dodaj wody. Ciasto powinno być twarde i zbite. Możesz je także zagnieść w mikserze. 


 Ciasto podziel na około 8 porcji. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Nastaw maszynkę do makaronu na największą grubość i przepuść przez nią ciasto 2 razy. Zmień ustawienie maszynki o jeden stopnień i ponownie przepuść ciasto. Rób tak, aż dojdziesz do najcieńszej grubości. Ciasto będzie coraz gładsze i bardziej elastyczne.





 Następnie załóż w maszynce końcówkę do spaghetti. Przepuść płaty ciasta przez maszynkę, starając się oddzielać wychodzące kluski. Makaron susz przez noc na stojaku do makaronu. Gotuj w osolonej wodzie około 3 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...