piątek, 13 marca 2015

KOKOSANKI

Kokosanki to ciastka, które każdy doskonale zna. Można je kupić niemal w każdej cukierni, jednak te zrobione samodzielnie są znacznie smaczniejsze, a przygotowanie ich zajmie ci zaledwie 30 minut.


SKŁADNIKI na około 30 ciastek

250 g wiórków kokosowych
60 g masła
100 g brązowego cukru, można też użyć zwykłego
1 łyżka soku z cytryny
3 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE

Masło rozpuść w garnuszku na małym ogniu, dodaj połowę cukru i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Pozostaw to ostygnięcia.

W międzyczasie ubij białka. Dodaj resztę cukru, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze około minuty.

Do białek wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Z masy formuj łyżeczką kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko delikatnie spłaszcz. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. Temperatura 180 stopni.

Po upieczeniu kokosanki wystudź na kratce z piekarnika

                                      





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...