wtorek, 10 marca 2015

ZUPA KREM ZIEMNIACZANO-POROWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I KOPERKIEM

Krem z pora mógłby się wydawać zwyczajną, wręcz przeciętną i wszystkim dobrze znaną zupą, lecz w połączeniu z wędzonym łososiem i koperkiem nabiera niebanalnego smaku. Nic dodać, nic ująć, jest po prostu wyśmienita. 


SKŁADNIKI na około 6 porcji

2 łyżki oliwy z oliwek
2 pory, drobno pokrojone 
3 ziemniaki, obrane i drobno pokrojone
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
120 ml śmietanki 18%
1 łyżka posiekanego koperku
sól i świeżo zmielony pieprz
120 g wędzonego pokrojonego łososia

WYKONANIE

Oliwę rozgrzej w dużym rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj por i smaż przez 5 minut do momentu gdy zmięknie. Następnie dodaj ziemniaki i bulion, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez około 20 minut do momentu, gdy ziemniaki zmiękną. Garnek zdejmij z ognia i odstaw by zupa ostygła. 
Partiami miksuj całość w blenderze, a następnie całość wymieszaj ze śmietaną i koperkiem. Zupę powoli doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień. Całość dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj udekorowaną wędzonym łososiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...