czwartek, 2 kwietnia 2015

RAFAELLO

Myślę, że tych trufli nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy doskonale zna ich smak. Może ciężko w to uwierzyć, ale te zrobione samodzielnie są tak samo smaczne, a może i nawet lepsze niż te zakupione w sklepie. Mają tak delikatną konsystencję, że aż rozpływają się w ustach. Można by pomyśleć, że wykonanie ich jest pracochłonne. Nic bardziej mylnego. Trzeba poświęcić zaledwie 30 minut na ich zrobienie. Warto spróbować, niebo w gębie!



SKŁADNIKI na około 20 trufli

250 g serka mascarpone
2 tabliczki białej czekolady po 100 g każda
50 g krakersów słonych
wiórki kokosowe do obtoczenia

WYKONANIE

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W garnuszku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem umieść metalową lub szklaną miskę. Czekoladę połam na kawałki i wsyp do miski. Po chwili czekolada zacznie się rozpuszczać. Następnie przelej czekoladę do innej miski i mieszaj cały czas aby nieco wystygła. Wsyp pokruszone krakersy i powoli dodawaj mascarpone. Dokładnie wszystko wymieszaj i wstaw na 10 minut do zamrażarki. W międzyczasie wsyp na talerz wiórki kokosowe. Po wyjęciu z zamrażarki formuj z masy kuleczki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Gotowe rafaello przechowuj kilka godzin w lodówce aby uzyskały odpowiednią konsystencję. 





PODOBNE PRZEPISY
Przepis na trufle czekoladowe znajdziesz tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...