czwartek, 2 kwietnia 2015

TRUFLE Z MIGDAŁAMI


SKŁADNIKI na około 20 trufli

250 g serka mascarpone
1 tabliczka gorzkiej czekolady, 100 g
1 tabliczka mlecznej czekolady, 100 g
50 g pokruszonych słonych krakersów
około 50 g zmielonych migdałów do obtoczenia

WYKONANIE

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W garnuszku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem umieść metalową lub szklaną miskę. Czekoladę połam na kawałki i wsyp do miski. Po chwili czekolada zacznie się rozpuszczać. Następnie przelej czekoladę do innej miski i mieszaj cały czas aby nieco wystygła. Wsyp pokruszone krakersy i powoli dodawaj mascarpone. Dokładnie wszystko wymieszaj i wstaw na 10 minut do zamrażarki. W międzyczasie wsyp na talerz zmielone migdały. Po wyjęciu z zamrażarki formuj z masy kuleczki i obtocz je w migdałach. Gotowe trufle przechowuj kilka godzin w lodówce aby uzyskały odpowiednią konsystencję.




PODOBNE PRZEPISY
przepis na rafaello znajdziesz tutaj
przepis na trufle czekoladowe znajdziesz tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...