wtorek, 26 maja 2015

ZAPIEKANKA Z BROKUŁEM I SEREM FETA

To danie ma same zalety. Można je przygotować zarówno na kolację jak i na obiad. Jest bardzo zdrowe, smaczne a przygotowanie go zajęło mi zaledwie 30 minut. Myślę, że to wystarczające powody, abyście choć raz spróbowali przygotować taką zapiekankę w swoim domku.


SKŁADNIKI dla 4 osób

2 brokuły
1 opakowanie sera feta
1 mały jogurt naturalny
2 główki czosnku
dwie garści słonecznika
sól
pieprz

WYKONANIE

Brokuł podzieliłam na cząstki, wrzuciłam do osolonej, wrzącej wody i gotowałam przez około 7 minut. Następnie odcedziłam różyczki i zlałam je zimną wodą. Włożyłam do naczynia żaroodpornego jedną warstwę po czym przygotowałam sos. Jogurt wymieszałam z przeciśniętym przez praskie czosnkiem, solą i pieprzem. Pierwszą warstwę brokuł posmarowałam sosem, na wierzch ponownie położyłam różyczki warzywa. Całość pokryłam pokrojonym w plastry serem feta. Nagrzałam mocno suchą patelnie i wsypałam na nią ziarno słonecznika. Prażyłam, mieszając co chwilkę do momentu, aż słonecznik się zarumienił. Uprażonym słonecznikiem posypałam zapiekankę i wstawiłam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około 15 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...