wtorek, 30 czerwca 2015

PIKANTNA FRITTATA Z CUKINIĄ I CZĄBREM

Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ja zazwyczaj na śniadanie jadam jajka, które hamują łaknienie i powodują, że nie mam chęci na podjadanie między posiłkami. Jem je każdego dnia, dlatego aby mi się za szybko nie znudziły przygotowuję je pod rożnymi postaciami. Dziś przyszła kolej na jajka pieczone z cukinią, czyli frittatę. Jest to idealna opcja dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Zapraszam do wypróbowania przepisu :-)



SKŁADNIKI dla 2 osób

4 duże jajka
6 łyżek mleka
1/2 cukinii
1 cebula dymka
1/2 małej papryczki chili
cząber, sól, pieprz do smaku

SOS

8 łyżek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku, przeciśniętym przez praskę
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

Jajka wbiłam do miski i ubijałam około 2 minut. Dodałam posiekaną papryczkę chili. Cukinie i cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam delikatnie na patelni. Następnie dodałam je do jajek. Całość doprawiłam solą, pieprzem i cząbrem. Przelałam do małych naczynek żaroodpornych i piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie przygotowałam sos. Wymieszałam dokładnie wszystkie składniki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...