SKŁADNIKI na 6 dużych lub 10 mniejszych bułek
400 g mąki kukurydzianej
200 g mąki pszennej
szklanka mleka
2 łyżki cukru
70 g świeżych drożdży
100 g masła
4 żółtka
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki słonecznika
szczypta soli
WYKONANIE
1. Najpierw przygotowałam rozczyn. Drożdże wymieszałam z dwiema łyżkami ciepłego mleka, dwiema łyżkami cukru i dwiema łyżkami mąki pszennej. Odczekałam 30 minut aby drożdże podrosły.
2. Następnie w rondelku rozpuściłam i ostudziłam masło.
3. Żółtka wymieszałam z masłem i mlekiem. Dodałam obie mąki, sól, ziarna oraz zaczyn. Dokładnie zagniotłam wszystkie składniki, ulepiłam kulę i odstawiłam w ciepłe miejsce na 45 minut, aby ciasto urosło.
4. Uformowałam 6 dużych, podłużnych bułek (możesz ulepić więcej mniejszych bułeczek)
5. Piekłam w 180 stopniach około 20 minut w piekarniku z nastawioną funkcją termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz...